Το Κτήμα Παπαϊωάννου βασίζεται στη φιλοσοφία του ιδρυτή, Θανάση Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα διαθέτει δύο κεφαλαιώδους σημασίας διαστάσεις του terroir.
Η πρώτη είναι υλική και δεν είναι άλλη από τα ιδανικά εδάφη και το ιδανικό κλίμα. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ιδανικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας. Έτσι, προκύπτουν ανώτερης ποιότητας σταφύλια, προϋπόθεση απαραίτητη για ανώτερης ποιότητας κρασιά.
Η δεύτερη είναι άυλη και δεν είναι άλλη από τη μακραίωνη παράδοση και γνώση του ντόπιου πληθυσμού στην οινοπαραγωγή.
Οι δύο παραπάνω διαστάσεις παίρνουν σάρκα και οστά στους βιολογικούς αμπελώνες και στο οινοποιείο του Κτήματος Παπαϊωάννου, δίνοντας μια ευρεία γκάμα ξεχωριστών κρασιών.